Lees voor
AA

Wie of wat mag ik meenemen tijdens mijn rit?

  • U mag maximaal 2 kinderen tot en met 3 jaar gratis meenemen Uit veiligheidsoverwegingen worden kinderen bij voorkeur vervoerd in een kinderzitje. De begeleiding (en dus niet de vervoerder) draagt hier zorg voor en meldt het gebruik bij het bestellen van de rit aan. Dan wordt een extra zitplaats gereserveerd. In de andere gevallen neemt het kind los naast de begeleider plaats, of zo nodig op schoot.
  • Huisdieren reizen gratis mee, maar alleen in een tas of kooi, die u op schoot neemt en alleen als ze bij het bestellen van de rit zijn aangemeld. Ze mogen niet lastig, hinderlijk of ziek zijn. Dit is ter beoordeling van de chauffeur.
  • U mag (kosteloos) een rollator of een opvouwbare buggy of rolstoel of handbike meenemen als u dit van te voren hebt aangemeld en als deze in de achterbak van een personenwagen past. Naast de handbagage die op schoot genomen wordt, mag u gratis 1 stuks bagage meenemen dat in de kofferbak van een personenauto past. U moet dit wel van te voren aanmelden. U mag de vervoerder bij het bestellen van de rit vragen om meer bagage mee te mogen nemen. De vervoerder mag dit weigeren, bijvoorbeeld vanwege de afmetingen of uit veiligheidsoverwegingen.
  • Als u een rit vanuit de Wmo maakt mag u een een reisgenoot (= sociale begeleider) meenemen, die een gereduceerde klantbijdrage betaalt.
  • Als u de indicatie ‘verplichte begeleider’ heeft, moet u zich bij iedere Wmo-deeltaxirit laten vergezellen door een begeleider die de voor u benodigde ondersteuning kan bieden. De verplichte begeleider hoeft geen klantbijdrage te betalen.
  • Bent u in het bezit van een geldige OV-begeleiderskaart dan kunt u ook een begeleider meenemen die geen klantbijdrage hoeft te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u er voor te zorgen dat de vervoerder steeds een kopie heeft van een geldige OV-begeleiderskaart.
  • Assistentiehonden zoals bijvoorbeeld blindengeleidehonden mogen gratis mee. Zij moeten wel als zodanig herkenbaar zijn (bijvoorbeeld door een hesje) en aangemeld worden bij PZN voor zover dit niet reeds bekend is (dit kunt u dan doen als u de rit reserveert). Ze krijgen een plaats in het voertuig toebedeeld waar ze kunnen liggen.
Meer veelgestelde vragen