Regio West-Brabant heeft in samenwerking met Arriva de OV wijzer Amphia ziekenhuizen uitgebracht
Op 1 juni ontvingen circa zevenduizend 65-plussers in gemeenten Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Oosterhout een OV wijzer informatiepakket. De OV wijzer is een brochure die speciaal ontwikkeld is voor senioren die regelmatig reizen met de Deeltaxi, maar voor wie reizen met de (buurt)bus mogelijk ook een goed en goedkoop alternatief is. De OV wijzer biedt algemene informatie over reizen met het openbaar vervoer (OV) zoals het gebruik van de OV-chipkaart, het opzoeken van reisinformatie en de tarieven. Daarnaast staat er een aantal kaarten in met de busroutes van en naar de drie locaties van het Amphia ziekenhuis. Aan de hand van deze kaarten is gemakkelijk op te zoeken wat de dichtstbijzijnde bushalte is en welke bus je kunt nemen om op de plaats van bestemming te komen. Bij het OV wijzer informatiepakket ontvingen mensen ook een gratis dagkaart om de bus eens uit te proberen en te ervaren dat reizen met de bus tegenwoordig erg gemakkelijk is.
Wethouder Marian Witte overhandigde, vanuit haar rol als voorzitter van de Bestuurscommissie Kleinschalig Collectief Vervoer, het OV wijzerinformatiepakket aan Syl Janssen (78) en Mia Oomen (75) uit gemeente Oosterhout. ‘Ik vind de OV wijzer heel goed in elkaar zitten’, stelt Janssen enthousiast. Wethouder Witte: ‘Het is belangrijk dat mensen ervaren dat ze niet altijd afhankelijk hoeven te zijn van de deeltaxi. De OV-wijzer verlaagt de drempel die mensen soms ervaren om met de bus te gaan. Dit is weer een stap in het toegankelijker maken van het openbaar vervoer in de regio.’
OV wijzer ook digitaal beschikbaar
Bekijk de OV wijzer Amphia ziekenhuizen digitaal.
Verbeteren van bushaltes en voorzieningen in de bus
Gemeenten in West-Brabant, provincie Noord-Brabant en Arriva vinden het belangrijk dat het reguliere openbaar vervoer ook goed toegankelijk is voor mensen die minder mobiel zijn. Daarom is er de afgelopen jaren in West-Brabant stevig geïnvesteerd in het toegankelijker maken van het OV door het verbeteren van bushaltes en voorzieningen in de bus. Veel bushaltes hebben nu een zitbank en afdak. Door de verhoogde stoep en de vlakke vloer van de bus kunnen ook reizigers die minder mobiel zijn gemakkelijk in en uit stappen. Goede stoelen in de bus en de speciale plaats voor rolstoel, rollator of boodschappenkarretje zorgen voor extra comfort en veiligheid. Op een scherm en via een geluidsinstallatie in de bus wordt halte-informatie weergegeven zodat reizigers weten hoe lang hun reis nog duurt en wanneer zij op hun plaats van bestemming zijn.
De OV wijzer is onderdeel van het Actieprogramma Mentale toegankelijkheid
Naast deze fysieke verbeteringen van de bushaltes en bussen wordt er in West-Brabant sinds 2015 vanuit het actieprogramma mentale toegankelijkheid OV ook sterk ingezet op het vergroten van de beleefde toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Het belangrijkste doel van dit actieprogramma is dat minder mobiele reizigers weten én erop vertrouwen dat zij ook gebruik kunnen maken van het OV. Het OV wijzer informatiepakket is onderdeel van het actieprogramma. Andere activiteiten zijn de ‘Rondjes Oosterhout’ die deze zomer worden georganiseerd en de OV Opstapdagen voor senioren in Etten-Leur. Tijdens deze evenementen maken 65-plussers gedurende een gezellig dagje uit naar onder andere het nieuwe station in Breda kennis met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Ook zijn er in alle gemeenten in West-Brabant enthousiaste vrijwilligers opgeleid tot mobiliteitsconsulent. Mobiliteitsconsulenten bieden ondersteuning bij vragen over het OV en reizen desgewenst mee om in de praktijk te laten zien hoe de (buurt)bus werkt.