Lees voor
AA

Mobiliteitsconsulenten in Regio West-Brabant

21 april 2016

In regio West-Brabant staan enthousiaste mobiliteitsconsulenten voor u klaar!

Hieronder leest u wat wat mobiliteitsconsulenten zijn en wat zij voor u kunnen betekenen.

Wat zijn mobiliteitsconsulenten?

Mobiliteitsconsulenten zijn enthousiaste vrijwilligers die u graag (weer) op weg helpen. U kunt contact opnemen met een mobiliteitsconsulent bij u in de buurt als u:

    • Vragen heeft over uw mobiliteit.
    • Vragen heeft over reizen met het openbaar vervoer (OV) en andere (lokale) vervoersmogelijkheden, zoals de (elektrische) fiets en vrijwillige vervoersinitiatieven.
    • Vragen heeft over het gebruik van de OV-chipkaart.
    • Behoefte heeft aan een persoonlijk reisadvies op basis van uw reisbehoefte en mogelijkheden.
    • Reizen met het openbaar vervoer in de praktijk wilt uitproberen en het fijn vindt als er iemand met u mee reist om in de praktijk te laten zien hoe het OV werkt.

Bekijk hier een filmpje over mobiliteitsconsulenten.

Contact opnemen met een mobiliteitsconsulent bij u in de buurt

Via de contactpagina ziet u of er bij u in de gemeente een mobiliteitsconsulent actief is. Omdat mobiliteitsconsulenten zijn verbonden aan lokale vrijwilligersorganisaties, loopt het contact met de mobiliteitsconsulenten in de meeste gevallen via deze vrijwilligersorganisaties.

Is er nog geen mobiliteitsconsulent beschikbaar in uw gemeente? Geen probleem!

De gemeenten in regio West-Brabant streven er samen naar dat er in iedere gemeente mobiliteitsconsulenten beschikbaar zijn. Op dit moment zijn er nog niet in alle gemeenten mobiliteitsconsulenten actief. Woont u in een gemeente waar nog geen mobiliteitsconsulenten zijn, dan kunt u een e-mail sturen naar bureaudeeltaxi@west-brabant.eu. We kijken dan graag samen met u naar de mogelijkheden om u in contact te brengen met een mobiliteitsconsulent uit een andere gemeente.

Waarom zijn er mobiliteitsconsulenten?

In regio West-Brabant is de afgelopen jaren veel energie gestoken in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. Zo zijn de bushaltes verbeterd én rijden er comfortabele bussen die óók toegankelijk zijn voor minder mobiele reizigers met bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of kinderwagen. Maar naast deze fysieke verbeteringen van het OV is het ook belangrijk om mentale drempels die mensen kunnen ervaren te verkleinen. Mobiliteitsconsulenten helpen mensen op weg door vragen te beantwoorden over het gebruik van het OV en de OV-chipkaart. Ook kunnen mobiliteitsconsulenten écht met iemand op pad gaan om in de praktijk uit te leggen hoe bijvoorbeeld de (buurt)bus werkt.

Wilt u graag aan de slag als mobiliteitsconsulent in uw eigen gemeente?

Mobiliteitsconsulenten zijn vrijwilligers die in hun eigen gemeente inwoners adviseren over hoe zij het beste van A naar B kunnen reizen. Mobiliteitsconsulenten informeren daarbij niet alleen over gebruik van het reguliere OV, maar óók over de deeltaxi en eventuele vrijwillige vervoersdiensten in de gemeente. Zo houden mobiliteitsconsulenten mensen zo lang mogelijk zelfstandig mobiel.

Als mobiliteitsconsulent bent u hét lokale aanspreekpunt, de vraagbaak voor iedereen die meer wil weten over het openbaar vervoer en andere lokale vervoersmogelijkheden. Mensen bij u uit de buurt kunnen bij u terecht voor informatie over verschillende soorten van (openbaar) vervoer. U helpt bij de aanvraag van een OV-chipkaart en informeert over het gebruik hiervan. Ook weet u mensen door te verwijzen voor specifieke vragen. En misschien helpt u mensen zelfs letterlijk op weg door ze te begeleiden bij een eerste busreis.

Een mobiliteitsconsulent hoeft zeker geen ervaren OV-kenner te zijn, maar moet wel nieuwsgierig genoeg zijn om nieuwe dingen te willen leren. Het belangrijkste is echter dat u het leuk vindt om andere mensen iets te leren. U probeert zich daarbij te verplaatsen in de vraag en informatiebehoefte van de ander.

Enthousiaste vrijwilligers die graag mobiliteitsconsulent willen worden ontvangen een training van twee dagdelen.

Lijkt het u leuk om aan de slag te gaan als mobiliteitsconsulent? Neem dan contact op met Wilke Boers van het Bureau Deeltaxi West-Brabant (mail: bureaudeeltaxi@west-brabant.eu of tel.nr: 06 – 29 23 38 27).