Vragen & antwoorden over kilometertarieven

Wat betaal ik voor mijn deeltaxirit?

U betaalt per rit een instaptarief en een bedrag per kilometer. Daarbij geldt een onderscheid in Wmo-klanten en OV-deeltaxireizigers.

De tarieven voor 2020 zijn als volgt:

Soort tarief Instapbedrag Prijs per kilometer
Wmo-tarief € 0,98 € 0,172
OV-tarief € 3,48 € 0,52
Doorreistarief vanaf 25 km* € 1,43

Betaal ik ook voor omrijkilometers?
Nee, u betaalt niet voor de gereden omrijkilometers. U betaalt voor de kortste route over de weg van uw herkomstadres naar uw bestemmingsadres.

Hoeveel moet ik betalen voor mijn rit?

Als u een rit telefonisch reserveert, hoort u direct van de telefonist hoeveel u moet betalen. Als u de rit via internet bestelt (via de website, de webportal of MijnTaxiApp), ziet u ook direct de ritprijs. Wel zo makkelijk.

Mijn heenrit is duurder dan de terugrit. Klopt dat wel?

Ja, dat kan. Omdat het aantal ritkilometers berekend wordt op basis van de kortste afstand, kunnen er kleine verschillen ontstaan in de ritprijs heen en terug. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van veel eenrichtingswegen. De verschillen in de ritprijs zullen beperkt zijn.

Hoeveel kilometer kan ik tegen laag tarief reizen?

Zowel Wmo- als OV-pashouders kunnen 25 kilometer tegen het voor hen geldende tarief reizen.

Klopt het dat enkele gemeenten hun Wmo-klanten ruimere reismogelijkheden bieden?

Ja, dat klopt inderdaad. Op de homepagina vindt u een link waarin alle rechten per gemeente staan.

Wat betaal ik als ik verder wil reizen dan 25 kilometer?

Voor de ‘extra’ kilometers betaalt u het doorreistarief.

Wat betaalt mijn sociaal begeleider?

De regeling sociale begeleider geldt alleen voor Wmo-klanten. Afhankelijk van de gemeente waarin u woont, betaalt uw sociale begeleider 1x of 2x het kilometertarief. Het instapbedrag is gelijk aan dat van u als Wmo-klant.

Hoe wordt afgerekend in de taxi?

Bij de afrekening geldt de ‘supermarktmethodiek’. Als u de ritprijs contant in de taxi betaalt, dan wordt de ritprijs afgerond op stuivers (vijf centen). Als u in de taxi wilt pinnen, of als u op rekening of per automatische incasso reist, dan geldt de ritprijs in centen.

Ik heb een kilometerbudget. Hoe werkt dat?

In enkele gemeenten geldt een kilometerbudget voor Wmo-klanten. Klanten uit die gemeenten kunnen maximaal 1.500 kilometer tegen Wmo-tarief reizen. Als u het budget heeft verbruikt, dan kunt u nog wel van deeltaxi gebruik maken, maar dan tegen het OV-deeltaxitarief.

Mijn kilometerbudget is voor mij niet toereikend. Wat nu?

Als u denkt dat u voor uw reisbehoefte een hoger budget nodig heeft, dan kunt u daarover contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente.

Ik ben het niet eens met de hoogte van de ritprijs.

De ritprijs is bepaald op basis van een (geijkte) routeplanner. De ritkilometers uit deze routeplanner kunnen afwijken van de berekende ritkilometers via een andere routeplanner. De ritkilometers via de routeplanner van PZN zijn altijd bepalend voor de ritprijs.

Ik ben het niet eens met de hoogte van de ritprijs. Waar kan ik terecht met mijn klacht?

U kunt uw klacht indienen bij PZN. PZN neemt uw klacht in behandeling.

In het openbaar vervoer betaal ik bij het instaptarief een borg. Geldt dat ook voor deeltaxi?

Nee, u betaalt voor uw rit geen borg. U betaalt uw ritprijs voor aanvang van de rit aan de chauffeur. Dat kan contant of per pin. Daarom is het niet nodig om een borg in rekening te brengen. Is het om wat voor reden niet mogelijk om de ritprijs voor aanvang van de rit te voldoen, bijvoorbeeld vanwege een storing van de betaalautomaat, dan krijgt u een eenmalige machtiging mee.

Ik heb nog vragen. Aan wie kan ik die stellen?

  • Als u vragen heeft over uw kilometerbudget of over uw indicatie, dan kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.
  • Als u vragen heeft over wat u voor uw rit moet betalen dan kunt u bellen of mailen met PZN.
  • Als u algemene vragen heeft over de tarieven dan neemt u contact op met Bureau Deeltaxi West-Brabant.